Kawiarka do kawy – jak zrobić idealną kawę?

Pyszna kawa to coś, od czego chętnie rozpoczynamy dzień. Wiele osób uważa, że najlepszy smak osiąga się, gdy parzy się kawę w kawiarce. Niestety nie każdy potrafi to zrobić.

Kawiarki znane są również jako kupresy, makinetki oraz kafetierki. Są to niewielkie ciśnieniowe czajniczki, które pojawiły się we Włoszech już w latach 30 XX wieku. Prostota użycia sprawiła, że kawiarki podbiły serca włoskich pań domu i znalazły swoje miejsce w każdym domu.

Pierwszą kwestią, która zagwarantuje, że kawa będzie przepyszna, jest miękka, niegotowana woda. Powinna ona sięgać dolnej krawędzi zaworka bezpieczeństwa i absolutnie nie może go zakrywać, gdyż chroni on kawiarkę przed zniszczeniem.

Gdy w kawiarce znajduje się już woda, pora na dodanie kawy. Dobrym sposobem jest wsypanie ziaren kawy do lejka ze zbiorniczkiem na kawę w młynku. Mocniejszą kawę uzyskamy, gdy ziarenka sięgną krawędzi zbiornika.Ziarna muszą być mielone tak długo, aby miały grubość drobnego, krystalicznego cukru.

Tak przygotowaną kawiarkę stawiamy na palnik ze średnim ogniem. Ogień powinien dotykać jedynie spód kawiarki, absolutnie nie może sięgać jej boków. Całość powinna trwać nie dłużej niż pięć minut. W momencie, gdy usłyszymy charakterystyczne bulgotanie, wówczas trzeba od razu zdjąć kawiarkę z ognia i rozlać napar do filiżanek.

Jeżeli kawa okaże się zbyt mocna, bez obaw można dodać do niej odrobinę przegotowanej wody. Warto pamiętać, aby kawa nie gotowała się zbyt długo, gdyż nabiera wówczas nieprzyjemnej w smaku goryczki.